top of page

Bent u benieuwd wat een assistentiehond allemaal kan betekenen voor zijn eigenaar? In onze Blog geven meerdere Assistentiehonden vanuit Kibo inzicht over hun werkzaamheden. Ook kunt u hier alle nieuwsberichten lezen over de ontwikkelingen van onze diabetes hulphonden, PTSS hulphonden, Addison hulphonden en Autisme hulphonden.

  • 11 mrt 2019
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 13 mrt 2019



Nina is een kruising heidewachtel x engelse springer spaniël en is 19 dec jl. 3 jaar geworden. Nina is bij mij komen wonen toen zij 1 jaar oud was, vanaf het eerste moment zijn wij onafscheidelijk. Het eerste jaar heb ik Nina getraind tot PTSS hulphond met intensieve privé begeleiding vanuit Kibo Medical Detection Dogs.

Naast een X aantal handelingen bestaat Nina haar werk vooral uit het signaleren en melden van spanningsopbouw wanneer ik dit zelf niet kan/durf waar(te)nemen en om mij te helpen in ‘het hier- en nu’ te blijven. Zodat ik kan blijven functioneren en de klap bij thuiskomst dragelijker is/ minder lang aanhoudt. Nina houdt van haar werk, spelen, knuffelen, slapen maar vooral van lange wandelingen. Strand en duinen behoren tot haar favoriete locaties. Ze probeert, geloof ik, daarom altijd zoveel mogelijk zand mee naar huis toe te nemen.. Dan nu over mijzelf: Ik ben Joyce (30jaar) moeder van Rosanne (5) en getrouwd met Jos. Wij wonen in Heerhugowaard. Voordat ik mijn trauma doormaakte had ik een goed functionerend, werkend en sociaal leven en deed


aan sport. Dat leven is volledig weggevaagd nadat ik, ruim 5 jaar geleden, mijn trauma doormaakte. Dit geldt eigenlijk ook voor mijn persoonlijkheid. De ‘Joyce’ van voor het trauma zal er gerust nog zijn, maar ik herken mezelf niet meer in haar. Ik begon met schrijven op deze pagina omdat persoonlijk sociaal contact lastig is geworden voor mij. Toch wilde ik familie, vrienden, kennissen, donateurs en eenieder ander die geïnteresseerd is, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen die Nina en ik maakten tijdens ons opleidingstraject. Toen Nina gediplomeerd was begon ik mezelf dankzij haar steeds verder te ontwikkelen. Uiteraard met up’s en down’s maar waarin, tot op de dag van vandaag een stijgende lijn in te zien is. Het is allang niet meer alleen Nina waar ik over schrijf. Inmiddels schrijf ik vooral over hoe ik me door het leven met PTSS heen worstel en hoe Nina mij daarbij ondersteunt.


PTSS is voor mij een gevangenis van triggers met muren die uit stress, angst en paniek bestaan. Zonder Nina kan ik hier alleen aan ontsnappen wanneer ik al mijn gevoel wegmaak (dissociatie) en volledig op de automatische piloot functioneer. Rationeel gezien weet ik dat er niets gebeurd, ik wéét dat ik veilig ben, alleen mijn lichaam begrijpt dat niet meer. Wanneer ik los sta van mijn gevoel ga ik al mijn grenzen voorbij. Het gevolg hiervan is dat mijn belastbaarheid afneemt, de triggers harder aankomen en de muren van angst, stress en paniek dikker worden. Waardoor het me nog meer energie kost om daar weer uit te komen. Nina betekend voor mij vooral ‘vrijheid’. Uit mijn gevangenis kunnen ontsnappen zonder al mijn gevoel weg te hoeven maken. Op de momenten dat ik een muur door moet, leidt Nina mij af, waardoor ik dichter bij mezelf kan blijven staan en steeds beter in contact kan/ durf (te) blijven met mijn gevoel. De muren zijn er, maar Nina maakt dat ik er op een gezondere manier doorheen kan gaan en, wanneer ik goed doseer, ze dezelfde dikte blijven behouden. Wanneer ik veel positieve ervaringen heb gaat het me steeds iets gemakkelijker af. Maar dikwijls gebeurd het me dat ik even helemaal klaar ben met de dagelijkse strijd die ik moet leveren, om iets te kunnen doen wat op functioneren lijkt. Momenteel probeer ik vooral dingen te doen waarvan ik weet dat ik het kan, in plaats van de dingen waarvan ik graag zou willen dat ik het kan. Dit is niet makkelijk aangezien ik liever streef in plaats van accepteer. Tot slot willen Nina en ik jullie bedanken voor jullie steun door ons te volgen, de berichtjes die we krijgen onder onze posts en privé, het meedenken en jullie begrip.



  • 5 dec 2015
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 13 mrt 2019


De PTSS hulphond wordt opgeleid voor mensen met een post traumatisch stresssyndroom.

PTSS hulphonden

Binnenkort start Kibo met het opleiden van de PTSS hulphond. In Nederland is veel vraag naar PTSS hulphonden en Kibō Medical Detection Dogs heeft in 2015 hard gewerkt aan een trainingsprogramma voor deze doelgroep.

Daar waar we voorheen alleen ervaring hadden met de PTSS hulphond die ingezet worden bij mensen die ook een ASS hebben, heeft Kibō Medical Detection Dogs zich eveneens gespecialiseerd in het opleiden van honden, puur gericht op het helpen van mensen met PTSS.

De PTSS hulphond maakt het leven van hun baas zekerder, veiliger en daardoor een stuk aangenamer. Net als bij de andere hulphonden opleiding staat het opleiden van een PTSS hulphond voornamelijk in het teken van het plezier van de hond en de band tussen baas en hond.

Een PTSS hulphond, is niet alleen een grote vriend en onvoorwaardelijke steun op vier poten, maar helpt door middel van aangeleerde handelingen het leven van de cliënt dragelijker te maken.

De PTSS hulphond is, in voor de cliënt stressvolle situaties, altijd stabiel en behulpzaam. In veel van deze situaties is het voor de cliënt met PTSS onmogelijk daar zelfstandig uit te komen.

De persoon met PTSS kan dan ook altijd vertrouwen op zijn of haar hulphond.

Een PTSS hulphond ondersteund niet alleen in stressvolle situaties,

maar probeert deze ook zoveel mogelijk te voorkomen.

Situaties die voor de meeste mensen relatief onschuldig lijken,

bijvoorbeeld het aanspreken op straat, of het aangeven van een verloren papiertje,

kunnen voor iemand met PTSS het begin van een ondraaglijk moment zijn.

Een PTSS hulphond leert tijdens zijn opleiding mensen die plotseling contact

maken op afstand te houden en voorkomt daarmee vervelende situaties.

Iemand met PTSS ervaart niet alleen vervelende situaties op straat waarbij de PTSS hulphond kan helpen, ook thuiskomen kan een vervelend moment zijn. Is het huis wel veilig? Zijn alle ramen en deuren wel goed afgesloten? Het antwoord is eigenlijk altijd ja, maar voor iemand met PTSS kan een simpele gedachte snel uitgroeien tot een moment vol stress. De PTSS hulphond doet zijn werk altijd met hetzelfde enthousiasme, hij zorgt ervoor dat zijn baasje weet dat het huis veilig is en rustig over de drempel kan stappen.


 
hulphond
ANBI

Belastingvrij schenken

Stichting Kibo heeft een ANBI status. Periodieke of hogere schenkingen zijn aftrekbaar van de belasting.
Donaties en fondsen aan onze stichting komen voor 97% ten go
ede aan het opleiden van Assistentiehonden voor mensen die geen vergoeding ontvangen vanuit gemeenten of zorgverzekeraars. 

ADI en ADEu accreditatie
Hulphond organisatie Stichting Kibo is officieel internationaal geaccrediteerd door ADI/ADEu.
https://assistancedogsinternational.org/members/candidate-program-list/
Erkend hulphond organisatie

Contactgegevens

 

Telefoonnummer

0623571915

 

E-mailadres

Contact@kibomdd.nl

Secretariaat@kibomdd.nl

Bezoekadres alleen op afspraak

Ampèrestraat 18L

3861NC Nijkerk

Bankgegevens

IBAN: NL74 INGB 0008 2781 23

Stichting Kibo Medical Detection Dogs

Lid van de NAHB
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Stichting Kibo

Onze hoofdsponsoren

Sterrenburg BHV
Goed doel
Darf_Logo_FC.jpg
bottom of page